Sveriges största sportläger aktiverar fler än någonsin

På söndag den 26 juni startar Stadium Sports Camp, Sveriges största sportläger för barn och ungdomar, i Norrköping. Lägret, som firade 20-årsjubileum förra året, kommer i år att slå nytt rekord med cirka 6900 deltagande barn. Stadium Sports Camp väntas även i år bidra mer än någonsin till det lokala föreningslivet med hela 5 miljoner kronor.

Förutom idrott handlar Stadium Sports Camp om gemenskap och kompisanda. Lägret har ingen elitsatsning och alla barn, oavsett om de provat på sporten tidigare är välkomna. Stadium Sports Camp bjuder in till ett flertal sporter och det är lika många tjejer som killar gästar lägret. 

– I år har vi även flera nyanlända barn på lägret som nyligen kommit till Sverige som kommer ta del av alla roliga aktiviteter och gemenskap är ett viktigare fokusområde än någonsin, säger Marcus Grapne, lägeransvarig på Stadium Sports Camp.

Deltagarna på lägret väljer en huvudidrott och får under en veckas tid träna, äta, skratta, leka och sova tillsammans. Barnen gästas under veckan av kända idrottsprofiler som är där för att inspirera deltagarna. I år kommer bland annat Jamina Roberts (handboll), Johan Wissman (friidrott), Jessica Samuelsson (friidrott) och Jonas Jacobsson (flerfaldig Paralympisk medaljör i sportskytte) att besöka lägret för att inspirera och träna med barnen. 

Alla ledare och tränare genomgår en utbildning som anordnas i samarbete med Friends. Organisationen finns dessutom på plats under lägret. För barn med särskilda behov ordnas särskilda daggrupper som kompletterar den övriga verksamheten. 

– Vi är oerhört stolta över att vi aldrig bedrivit någon som helst elitsatsning, Stadium Sports Camp handlar om att ha kul, träffa nya kompisar och inspirera barn att röra på sig. Dessutom erbjuder vi sedan länge platser till barn och ungdomar som av sociala eller ekonomiska skäl inte annars haft möjlighet att delta, säger Marcus Grapne, lägeransvarig på Stadium Sports Camp. 

Nytt för i år är ett utbyggt aktivitetsområde Activity Town med bland annat en musikstudio och ett stort fotobås.

Stadium Sports Camp har sedan starten 1995 vuxit till landets största sportläger och riktar sig till barn och ungdomar 11-15 år som kan välja mellan 18 st olika huvudidrotter. Under 20 år har Stadium Sports Camp aktiverat över 75 000 ungdomar och delat ut cirka 50 miljoner till det lokala föreningslivet.

Stadium Sports Camp i siffror

  • Stadium Sports Camp arrangeras tillsammans med lokala idrottsföreningar och cirka 30 procent av omsättningen går direkt tillbaka till föreningarna. Sommaren 2017 kommer Stadium Sports Camp även att anordnas i Halmstad. 
  • 2015 delade Stadium Sports Camp ut 4,8 miljoner kronor till de 15 föreningarna som deltog och i år beräknas ca 5 miljoner kronor kunna delas ut. 
  • Lägret sysselsätter årligen cirka 1000 ledare, 125 sommararbetande ungdomar samt fyra helårsanställda.
  • 6900 ungdomar deltar i årets Stadium Sports Camp. Första året lägret arrangerades, 1995, deltog 1 300 barn och ungdomar.
  • 350 platser går till ungdomar runt om i landet som av sociala eller ekonomiska skäl annars inte haft möjlighet att delta.
  • Lägret pågår i 4 veckor. Alla deltagare stannar en vecka var. 

För mer information och bilder, vänligen kontakta:
Marcus Grapne, Lägeransvarig Stadium Sports Camp 
marcus.grapne@stadium.se
070-975 17 00  

Angelica Larsson, Tf. PR och informationsansvarig Stadium
angelica.larsson@stadium.se
070–580 39 31

Om författaren

Nyheter från vårt officiella pressrum.